Osallistuttuani ja seurattuani mainiota Valokuvatorstaita jonkin aikaa aloin miettiä, ettei kuvataiteen harrastajille ole vielä omaa inspiraatioblogia ja sellainen voisi olla tarpeen. Tänään osallistuttuani Valokuvatorstain tämänviikkoiseen haasteeseen (Valmis) uskaltauduin laittamaan sinne kommentin, jossa ehdotin uuden kuvataidehaasteblogin perustamista. Ideasta tuntuvat innostuneen jo muutamat ihmiset, mikä tuntuu minusta lupaavalta.

Luovan lauantain perusajatuksena on inspiroida ihmisiä tekemään taidetta. Mitään taitorajoja ei ole, eikä kyseessä ole kilpailu, vaan yhteinen haaste ja yksi inspiraation lähde taiteen tekijälle. Toteutustapa on aina vapaa, kunhan kyseessä ei ole valokuva (rankasti käsitellyt kuvat, mikäli ne voi määritellä tietokonegrafiikaksi, voivat osallistua, mutta tavalliset valokuvat eivät) ja tekotapa on kuvataidetta tai kuvanveistoa. Luovaan lauantaihin voi siis esimerkiksi osallistua esim. piirroksella, maalauksella (esim. öljyväri-, akvarelli- tai akryylimaalauksella), tietokonegrafiikalla, savityöllä tai kuvanveistotyöllä.

Hyvänä puolena haasteisiin osallistujalle on esimerkiksi se, että heillä on Luovaan lauantaihin paremmat mahdollisuudet saada töistään palautetta ja kommentteja. He saavat myös töilleen enemmän katsojia. Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka eri tavoin ihmiset voivat toteuttaa saman aiheen. Jokainen työ on ainutlaatuinen ja kuka vain halukas saa osallistua iästä ja taidoista tai muista seikoista riippumatta.

Haasteen aiheena voi olla esimerkiksi yksittäinen sana tai miksei vaikkapa lausekin. Liian laajoja tai liian suppeita aiheita pyritään välttämään, jotta haasteesta olisi helpompaa assosioida itselleen mieluinen idea. Uusi haaste julkaistaan ainakin toistaiseksi kahden viikon välein, lauantaisin.

Luovaa lauantaita ylläpidän ainakin toistaiseksi minä, Elean. Pyrin lisäämään haasteiden julkistamisen jälkeen linkit blogeihin mahdollisimman pian, mutten kuitenkaan voi päivystää tietokoneen ääressä kokopäiväisesti, joten pieneen viiveeseen on syytä varautua osallistuessaan.

Osallistun haasteisiin halutessani myös itse, koska tämä ei ole mikään kilpailu, joten en ole sinänsä jäävi. ;)

Tässä se kuvataideblogi siis on! Ensimmäinen haaste tulee kuitenkin aikaisintaan ensi lauantaina ensi viikonlopun kiireideni vuoksi. Sitä ennen saa jo ehdotella tulevan haasteen aiheita ja kommentoida tämän blogin ideaa. Toivon mahdollisimman monen osallistuvan. Mutta muutama osallistujakin olisi jo hienosti näin alkuun. Haaste-ehdotuksia siis! :)